JK Vega Match Race Team ide na SP

Petra Kliba, Gea Barbić i Tajana Ganić, sve tri članice Jedriličarskog kluba Vega iz Pule, u ponedjeljak 28. studenog putuju u australski Perth na Svjetsko Prvenstvo olimpijskih klasa, gdje će zajedno sa ostalim reprezentativcima pokušati izboriti olimpijsku normu. 
 
 
25 hrvatskih jedriličara u devet klasa sudjelovat će na Svjetskom prvenstvu olimpijskih klasa, koje će se od 3. do 18. prosinca održati u Perthu. U Australiji će se oko 1.200 jedrilicara s 850 jedrilica iz oko 60 zemalja boriti za svjetske medalje, ali samo njih 286 će izboriti olimpijsku normu za London 2012. 
 
Hrvatska će biti predstavljena u skoro svim klasama (jedino u ženskoj dasci nemamo predstavnika):
Laser: Toncči Stipanović, Milan Vujasinović, Daniel Mihelić, Aron Lolić, Ivan Taritaš, Filip Matika.
Laser Radial: Tina Mihelić.
Finn: Ivan Kljaković Gašpić.
470: Šime Fantela/Igor Marenić.
470: Enia Ninčević/Romana Župan.
49er: Pavle Kostov/Petar Cupać.
Zvijezda: Marin Lovrović/Siniša Mikuličić, Mate Arapov/Ante Sitić, Dan Lovrović/Marin Lovrović st.
RS:X: Luka Mratović, Mihovil Fantela.
Dvobojsko jedrenje: Petra Kliba/Gea Barbić/Tajana Ganić.

Projekt dvobojskoj jedrenja već treću godinu je predvođen Petrom Kliba, najboljom hrvatskom kormilarkom na svjetskoj ranking ljestvici, ženom koja je sa 19 godina u regati oplovila svijet, dvostrukom prvakinjom Hrvatske u dvobojskoj disciplini, 11. mjesto u Evropi, te 19. na prošlom svjetskom prvenstvu.  Od ove godine stalno u posadi sa njom su Gea Barbić kao trimer, brončana sa ISAF World Sailing Games-a, te na provi Tajana Ganić, svjetska i evropska prvakinja u klasi Laser 4,7. Sva tri imena poznata i zvučna u jedriličarskom svijetu, posada sa puno potencijala kojeg nažalost nije uspjela u potpunosti razviti.

"Uspjela sam u ove tri godine sklopiti dobar tim, doći napokon do pravih ljudi, međutim možda se sve to presporo razvijalo. Nedostajalo je tu novaca da bi ovaj tim mogao pokazati najbolje. Mislim da smo u našoj klasi jedini amaterski tim i jedine koje smo se pripremale bez vlastitog broda i trenera. Dakle, od ponedjeljka do petka zarađivale smo, da bi za vikend iznajmile najbliži nam brod na raspolaganju od susjeda slovenki. Pokušale smo napraviti što smo više mogle u ovih par mjeseci, mi naravno još imamo jako puno mjesta za napredak, međutim nemamo više vremena, Perth je pred vratima. Na kraju sam zadovoljna da sam sve uspjela privesti kraju i nagraditi ove dvije cure koje su do kraja ostale samnom ovim nastupom u Perthu gdje će nastupiti 36 nacija, a samo njih 8 će se kvalificirati za dalje. Ne krijem da su naše šanse male, međutim sigurna sam da ćemo dati sve što možemo i što smo do danas uspjele naučiti, te da se nećemo tek tako predati!", rekla je Petra, skiperica hrvatskog dvobojskog tima pred polazak.

Pratiti i bodriti cure možete na stranicama našeg kluba.