Europsko prvenstvo ILCA 4 Poljska 2022

25.6.2022. Od 18.-25.6. u Poljskom gradu Dziwnow jedrilo se Europsko prvenstvo u klasi ILCA 4. Nastupilo je 345 jedriličara iz 34 države, od toga 209 muških i 132 djevojke. Jedrilo se 6 dana na dva polja. Prva tri dana jedrile su se kvalifikacije, nakon čega su se jedriličari podjelili u zlatnu, srebrnu i brončanu skupinu te zadnja tri dana odjedrili finalna jedrenja. 
 
Svih šest dana uvjeti su bili promjenjivi, pa je tako skoro svaki dan puhao drugačiji vjetar.
1. dan se zbog bonace nije jedrilo.
2. dan započeo je vjetrovito. Puhalo je 15tak čvorova i bilo je dvometarskih valova. Međutim vjetar je tokom dana slabio. Djevojke su uspjele odjedriti 3 plova, a dečki samo 2.
3. dan, ujedno i zadnji dan kvalifikacija puhalo je 7-8 čvorova. Svi su odjedrili 3 plova te su kvalifikacije završile sa 6 odjedrenih plova za djevojke te 5 odjedrenih plova za dečke. Naši Katja, Lea i Tedi ušli su u zlatnu skupinu, Jan u srebrnu te Vedran u brončanu.
4. dan, ujedno i prvi dan finalnih jedrenja jedriličari su jedrili po skupinama. Svi su odjedrili dva plova po vjetru jačine 4-7 čvorova.
5. dan, ujedno i drugi dan finalnih jedrenja puhao je totalno suprotan vjetar od dana prije. Pa je tako puhalo 13tak čvorova i odjedrilo se 2 plova.
6. dan, ujedno i zadnji dan finalnih jedrenja bila je bonaca. Jedriliačri su bili na moru već u 7 ujutro, pošto je start bio predviđen u 8.00 ujutro. Međutim bonaca i slab vjetar nisu dozvolili da se odjedri niti jedan plov. Prvenstvo je tako završilo sa 10 odjedreniih jedrenja za djevojke te 9 odjedrenih jedrenja za muške.
 
Ukupan poredak naših djevojaka:
zlatna skupina: 
36. Katja Rabak
65. Lea Rakovac
 
Europska prvakinja je Irene de Tomas Perello (ESP), viceprvakinja je Evangelia Karageorgou (GRE), a trećeplasirana je Christina Maria Meni (GRE).
 
———————————————————————
Ukupan poredak naših momaka:
zlatna skupina:
47. Tedi Leonardelli
 
srebrna skupina:
96. Jan Komadina 
 
brončana skupina:
115. Vedran Čelić
 
Europski prvak je Giulio Genna (ITA), viceprvak je Nicolo Giuselpe Cassitta (ITA), a trećeplasirani je Xavier Garcia Olle (ESP). 
 
Čestitke pobjednicima i bravo za našu petorku.
 
Ukupni rezultati