Svjetsko prvenstvo ILCA 4 Portugal 2022

20.8.2022. Danas je u Portugalu  završilo Svjetsko juniorsko prvenstvo u klasi ILCA 4. Ovogodišnje prvenstvo ujedno je bilo i najbrojnije u povijesti za klasu ILCA. Na prvenstvu je sudjelovalo 426 jedriličara, iz 42 države. Od toga je jedrilo 272 momka i 154 djevojka.
Boje Hrvatske, a ujedno i boje Vege predstavljali su Lea, Katja, Tedi i Vito.
Prva tri dana jedrile su se kvalifikacije po vjetru jačine 14-20 čvorova te je svaki dan odjedreno po dva planirana plova. Naše djevojke su nakon tri dana kvalifikacija uspjele izboriti zlatnu skupinu. BRAVO.
Tedijev UFD prvog dana i jedan loš ulaz treći dan stajali su ga zlatne skupine i borbe sa najboljima. Zlatna skupina mu je izmakla za dlaku, točnije za jedan bod te se borio u srebrnoj skupini. Vito je finalna jedrenja jedrio u smaragdnoj skupini. Njemu je ovo bilo prvo veće natjecanje u ovoj klasi u kojem je jako puno naučio.
Kako se sav vjetar ispuhao u kvalifikacijama, tako se u tri dana finalnog jedrenja jedrilo samo jučer, odnosno predzadnji dan kada su sve skupine uspjele odjedriti po tri jedrenja. Taj dan su se rezultati konstantno mijenjali i svaki bod je bio bitan. Lea je zadnji plov ušla u cilj odlična šesta te tako osigurala svoje mjesto u TOP 10 djevojka u svijetu. BRAVOOO LEA!

 
Konačni rezultati naših djevojka:
9. Lea Rakovac
71. Katja Rabak
Svjetska prvakinja je Ginevra Caracciolo (ITA), viceprvakinja je Alina Shapovalova (UKR), a trećeplasirana je Petra Marendić (CRO).
--------------------
Konačni rezultati naših momaka:
75. Tedi Leonardelli
207. Vito Fili
Svjetski prvak je Nicolo Cassitta (ITA), viceprvak je Dionysios Kalpogiannakis (GRE), a trećeplasirani je Max Frank (NED).
.
Čestitke pobjednicima i bravo za našu četvorku, posebice Leu koja je najbrojnije svjetsko prvenstvo u povijesti završila kao 9. na svijetu. Znamo da nije bilo lako jedriti na ovako velikom prvenstvu. Bravo i za trenera Antonio Poretti. Isto tako se ovim putem zahvaljujemo i SLO trenerima Jakobu i Matiji koji su uskakali i bili pratnja našoj djeci što u letu avionom, što na moru. Hvala još jednom.