EuroCup i Prvenstvo Hrvatske FD 2023

Nakon tri dana jedrenja završilo je Prvenstvo Hrvatske za klasu Flying Dutchman, regata koja se boduje i za Eurocup.
Unatoč fenomenalnoj prognozi koja je najavljivala umjerenu i jaku buru jedriličari su pokušali jedan plov na burici koja je prestala puhati na pola prve orce, a potom su jedini plov odjedrili po laganom južinu.
Naslov najboljih nakon pet održanih plovova odnijela je Njemačka posada Ludtke & Schafers, srebreni su Austrijanci Holzinger & Srenz, dok su hrvatski predstavnici na postolju, kao brončani, bili Bojan Grego & Sebastijan Miknić.
Njih dvojica su tim rezultatom osigurala i naslov ovogodišnjih prvaka Hrvatske, a drugoplasirani i trećeplasirani bili su Patrik Kubaska & Robin Matulja koji su jedrili za JK Uskok i Tin & Ferdo Matulja koji su jedrili za JK Istru i JK Reful.
Što još reći... fenomenalan event za kojeg vjerujem da će se svi sudionici htjeti vratiti, a također i da će iduće godine na njemu zajedriti još nekoliko CRO posada!
 
Prvenstvo Hrvatske za klasu Flying Dutchman, također bodovano za EuroCup, završilo je nakon tri dana borbe sa laganim vjetrom. Srećom, sunca nije nedostajalo, što je dodatno uljepšalo iskustvo za sve natjecatelje.
 
Najbrojnija regata u Hrvatskoj za ovu klasu razveselila je sve natjecatelje s ukupno 6 plovova u konkurenciji od 36 posada iz gotovo cijele EU. Pobjednik regate je održao inspirirajući govor podrške samom događaju i organizaciji.
 
Nagrade najboljima uručila je Gea Damjanovic, podpredsjednica HJSa i ntjecateljske komisije JK Vega, zajedno s Ganić Refkom, predsjednikom, te Tedom Weidlich, predsjednikom Regatnog Odbora.
 
Gea je s nama podijelila nekoliko zaključnih riječi o regati. Evo što je rekla: “Što reći... svake godine nakon ovog eventa ostanem bez teksta. To je sport, iskonski sport, kad se pobjednik s postolja zahvali svima, kad si svi cestitaju. Nije profesionalizam, nitko ne zarađuje, svi uživaju, jedre, natječu se. Čestitke pobjednicima, čestitke osvajacima medalja, I kapu do poda za cijelu ekipu FD Jk Vege koja je ovo organizirala, a najvise Bole & Fudo Racingkoji su sva započeli!”
 
Prvenstvo Hrvatske 
 
1. Bojan Grego/Sebastijan Miknic - JK Galeb
2. Patrik Kubaska/Robin Matulja -JK Uskok/Istra
3. Tin Matulja/Ferdo Matulja -JK Istra/Reful
 
4. Nadan Kosanovic/Bosko Celic (JK Vega)
6. Andrea Battistin/Andrea Blaškovic (JK Vega)
8. Emil Ferijancic/Ivan Sinovcic (JK Vega)
 
EuroCup
 
1. Kay-Uwe Ludtke/Kai Schafers (GER)
2. Jacob Holzinger/Paul Srienz (AUT)
3. Bojan Grego/Sebastijan Miknic (CRO)
 
23. Nadan Kosanovic/Bosko Celic (JK Vega)
25. Petar Stoka/Damir Slibar (JK Vega)
31. Andrea Battistin/Andrea Blaškovic (JK Vega)
36. Emil Ferijancic/Ivan Sinovcic (JK Vega) 

KONAČNI REZULTATI