Regata Sveti Nikola 2023

Uspješno je završila i ovogodišnja regata Sveti Nikola. Rekordna po broju jedriličara, a besprijekorna u organizacijskom smislu.

Uvjeti na moru bili su gotovo idealni. Regata je prošla uz lagani vjetra koji je prvoga dana puhao iz južnih smjerova, a posljednja dva iz sjevernih.
Nastupio je rekordan broj jedriličara, 606 ukupno iz 19 zemalja, od kojih u klasi Optimist 430 natjecatelja koji su odjedrili 8 plovova u 4 odvojene grupe. U klasama ILCA nastupila su 176 natjecatelja a odjedreno je 9 plovova, od kojih su ILCA 6 i ILCA 4 jedrili u 2 grupe.
 
Nakon tri dana jedrenja, nagradu za memorijal Vladimir Barbić u klasi ILCA odnio je JK Labud s drugim mjestom u klasi ILCA 4, 9, u klasi ILCA 6, i 2. u klasi ILCA 7. Prvi je put da prijelazni pehar odlazi iz kluba domaćina, budući da su u prošlim sezonama pobjednici bili jedriličari Vege. 
U klasi Optimist Fraglia vela Riva s 3., 12, 23, i 36.mjestom za samo jedan bod ispred jedriličara iz Muggie.
 
Najvrijedniju nagradu, novu jedrilicu klase Optimist, na lutriju je izvukao jedriličar koji je odjedrio sve regate, Filip Pamić, a sretni dobitnik je JK Pirat iz Portoroža.
U klasi ILCA, Vegin jedriličar Tristan Tol kojemu je ovo bila zadnja regata jer prelazi u trenerske vode, nakon nekoliko pokušaja, sreću je donio JK Lahoru iz Crne Gore, koji je dobio novi karbonski jarbol i produžetak.
 
Najbolji u klasi Optimist nakon tri dana jedenja bio je Giovanni Montesano iz TPK Sirena, drugi je bio Borna Mohač iz Crikvenice, a treći Jesper Karlsen iz Riva del Garda. U konkurenciji djevojčica najbolja je bila Olga Lubianska iz Ukrajine, druga je bila Nina Marušić iz JK Split, a streća Alina Durrer iz Švicarske.
 
U klasi ILCA 4 najbolji je bio Lorenzo Ghirotti iz Riva del Garde, ispred Josipa Tafre iz Labuda i Alberta Avanzini iz CN Bardolina,
U klasi ILCA 6 najbolji je bio Antonio Pascalli iz Riva del Garde, drugi je bio Alessandro Cirinei iz Riva del Garde, a treći, bivši Vegovac Tedi Leonardelli. U ženskoj konkurenciji olimpijske klase, pobjedu je odnijela Alina Shapovalova iz Ukrajine, ispred Tee Peteh iz Uljanika i Vanesse Voutliainen iz Finske.
U olimpijskoj klasi ILCA 7, uvjerljivu pobjedu je odnio Alessio Spadoni iz Triestina della Vela, ispred Antuna Tomaševića iz JK Labude iz Mattie Santostefana iz SVOC.

REZULTATI
 
Regata je protekla u najboljem redu, organizacijski i regatni odbor odradili su ogroman posao kako bi sve proteklo u najboljem redu.
 
Vođa kopnene ekipe Bruno Kostelić bio je jako ponosan na sve volontere koji su omogućili da se ovakav događaj uspješno privede kraju, a najveću pohvalu uputio je Veginim jedriličarkama i jedriličarima iz klase 420 koji su ovaj put umjesto jedrenja prešli na organizacijsku stranu i odradili lavovski posao odgovarajući svakodnevno na sve logističke izazove.