Prvenstvo Hrvatske za klasu 420 2023

Na Otvorenom prvenstvu Hrvatske za klasu 420 okuplo se 16 posada iz Mađarske, Ukrajine i Hrvatske

Prvog dana odjedrena su tri fantastična plova uz umjerenu buru. RO nije htio riskirati s četvrtim plovom, jer je vjetar već pokazivao znakove opadanja. I kako to obično biva, vjetar je počeo slabiti dok se flota vraćala prema Uvali Valsaline, u jedriličarski klub Vega.
 
Drugog dana Otvorenog Prvenstva Hrvatske za klasu 420 puhao je vjetar maestral - u prosjeku 6 čvorova. Flota jedriličara se suočila s izazovnim uvjetima, što je rezultiralo sa tri uspješno odrađena plova, čime je ukupan broj dostigao šest. Regatni odbor (RO) je uspješno odradio sve prema planu i programu.
 
Posljednji dan natjecanja protekao je u tonu izazova zbog slabog maestrala koji je puhao u prosjeku 5/5,5 čvorova. Nažalost, taj nedostatak vjetra rezultirao je skraćenim plovom, što je dovelo do ukupno 7 održanih plovova umjesto planiranih 9. Unatoč izazovima, svjesni smo da vjetar predstavlja silu prirode na koju se ne može utjecati, te smo zadovoljni postignutim.
 
Cjelokupni dojam s ovogodišnjeg prvenstva je izvanredan. Organizacijski tim, Regatni Odbor (RO) i Odbor za Prosvjede (OZP) odradili su sve prema pravilima i bez ikakvih incidenata. Isto tako, jedriličari su pokazali iznimnu sportsku korektnost. Ova regata bila je pravi primjer sportskog duha i fer-pleja. Nadamo da ćemo imati još prilika za organizaciju sličnih regata za klasu 420, možda čak i sa sudionicima iz susjedne Italije i Slovenije, ili čak šire. To bi svakako bila prilika za razmjenu iskustava i jačanje jedriličarske zajednice.
 
Poredak za Prvenstvo Hrvatske
 
Ukupan poredak:
1.Noela Petesic/ Petra Gambiraza JK Uskok  
2. Mara Samarzija/ Tin Fike JK Sv.Nikola/JK Uskok
3. Mark Maglica / Luka Kamber JK Galeb 
 
Ženska kategorija:
1. Noela Petesic/ Petra Gambiraza F Women JK Uskok 
2. Ana Grubelic Sara Vuletic JK Uskok
3. Mija Mocinic Lucija Domazet JK Uskok/JK Labud
 
Muška kategorija:
1. Mark Maglica / Luka Kamber JK Galeb
2. Borna Krmpotic Jakov Mocinic JK Uskok
3. Luka Dokoza Pavle Mandic JK Uskok
 
Mix kategorija:
1.Mara Samarzija/ Tin Fike JK Sv.Nikola/JK Uskok
2. Tara Lukasic / Karlo Gobic JK Vega / JK Galeb
3. Maksim Pogorilic / Lana LicenJK Vega

U17 kategorija:
1. Mark Maglica Luka Kamber JK Galeb
2. Ana Grubelic Sara Vuletic JK Uskok
3. Borna Krmpotic Jakov Mocinic JK Uskok

Otvoreno Prvenstvo Hrvatske Ukupan poredak:
1.Noela Petesic/ Petra Gambiraza JK Uskok  
2.Mara Samarzija/ Tin Fike JK Sv.Nikola/JK Uskok
3. Mark Maglica / Luka Kamber JK Galeb   
 
Konačni rezultati
 
Na kraju, želimo se zahvaliti svim članovima Jedriličarskog kluba Vega i roditeljima koji su pridonijeli uspješnoj organizaciji ove regate od samog početka do kraja. 
 
Svi zajedno možemo biti ponosni na uspješno održano otvoreno prvenstvo Hrvatske za klasu 420, te se veselimo budućim izazovima i regatama u jedrenju.